Les dades de marcat de tortugues marines de la ICTS SOCIB revelen les seves principals amenaces al mar

  • El seguiment via satèl·lit de la trajectòria de 6.000 km d'una tortuga marina a través del Mediterrani occidental i les aigües d'Àfrica occidental, gràcies a la tecnologia de la ICTS SOCIB, permet als investigadors saber que va ser atrapada dues vegades en arts de pesca.

Les dades de marcat de tortugues marines del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) mostren que les arts de pesca fantasma i la pesca accidental són algunes de les principals amenaces a les quals s'enfronta la megafauna marina. Aquest és el cas de la femella de tortuga babaua (Caretta caretta), anomenada Thunderbird, marcada el 2020 amb un dispositiu de seguiment via satèl·lit de la ICTS SOCIB en el marc del programa “Tortugues Oceanògrafes”, en col·laboració amb l'ONG Alnitak, la Fundació Palma Aquarium, i la Universitat d'Exeter, i amb el suport del Servei Nacional de Pesqueries Marines (NMFS) de la NOAA. “Com qualsevol altre instrument oceanogràfic, les tortugues marines equipades amb sensors de profunditat i temperatura ens proporcionen dades que contribueixen a millorar la seva comprensió i conservació”, destaca Joaquín Tintoré, director de la ICTS SOCIB. La trajectòria d'aquesta i altres tortugues marines es pot seguir des del visor web de la ICTS SOCIB.

Thunderbird es el ejemplar de tortuga boba estudiado en el marco del programa

Thunderbird és l'exemplar de tortuga babaua estudiat en el marc de el programa "Tortugues Oceanògrafes". Foto: Miquel Gomila.

Avui, Dia Mundial de les Tortugues Marines, el programa “Tortugues Oceanògrafes” crida l'atenció sobre aquesta problemàtica compartint la història de Thunderbird. El juliol de 2020, aquesta tortuga va ser trobada, per la Fundació Save the Med, emmallada en un art de pesca fantasma (abandonat) a l'illa de Mallorca i duta al centre de rescat de la Fundació Palma Aquarium. “Després de la reducció de la captura accidental en la pesca amb palangre al llarg dels anys, l'embolic en deixalles i en arts de pesca fantasma s'ha convertit en la principal amenaça per a les tortugues marines a les Illes Balears”, explica Ricardo Sagarminaga, responsable d'Alnitak.

Després d'uns dies de recuperació, la tortuga va ser alliberada a l'agost amb una marca satèl·lital de la ICTS SOCIB. “Això ens ha permès rastrejar el viatge èpic de 6.000 km d'aquesta tortuga a través del Mediterrani occidental i les aigües de l'Àfrica occidental”, destaca David March, investigador de la Universitat d'Exeter, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio), i membre del programa. Els investigadors han rastrejat a aquesta tortuga al llarg del seu viatge, recopilant dades de profunditat i temperatura del mar, que mostren com Thunderbird passava la major part del temps en la superfície del Mediterrani i bussejava prop del fons del mar al llarg de la costa d'Àfrica occidental, arribant fins als 209 m de profunditat.

Durant el seu viatge, Thunderbird va encendre els primers senyals d'alarma en entrar al mar d'Alboran, una zona caracteritzada per fortes corrents i alta densitat de trànsit marítim, el que suposa un alt risc de col·lisió d'embarcacions, segons els investigadors. En aquest moment, la xarxa Mediterranean Ghost FADs, creada per abordar la problemàtica de la pesca fantasma al Mediterrani, va alertar als seus col·laboradors locals davant possibles avaraments o captures accidentals de Thunderbird, comptant amb la col·laboració de voluntaris de l'ONG del Marroc AZIR, que van patrullar la costa marroquina després de rebre posicions de la tortuga que apuntaven a un possible avarament. No obstant això, Thunderbird va aconseguir creuar l'estret de Gibraltar nedant a contracorrent. Segons els investigadors, sortir del Mediterrani és poc comú en tortugues juvenils, però no així per a les adultes, com Thunderbird, de major grandària i capacitat per nedar en contra de les fortes corrents de l'estret. “Les tortugues adultes que surten del Mediterrani normalment acaben nedant cap a Amèrica, ja que la majoria procedeixen de Florida o el Carib. No obstant això, una petita part provenen de l'arxipèlag de Cap Verd, on tornen en fer-se adultes, i aquest és el cas del Thunderbird”, explica l'investigador.

Després de continuar cap al sud al llarg de la costa d'Àfrica, el viatge de Thunderbird va acabar prop de Dakar, Senegal al febrer d'aquest any. “Els senyals de satèl·lit es van tornar erràtics fins que el senyal de la tortuga va aparèixer en terra, prop d'un important port pesquer a Dakar, el que suggereix que va ser capturada accidentalment per un vaixell pesquer, probablement un vaixell d'arrossegament”, descriu March. “Per saber per què el dispositiu de seguiment de Thunderbird havia deixat de transmetre dades, vam verificar que la bateria i els sensors funcionessin correctament i després vam fer servir el portal Global Fishing Watch per superposar el rastre de la tortuga amb els vaixells de pesca. Vam descobrir que l'última immersió registrada va ser prop d'un calador utilitzat pels vaixells d'arrossegament, el que suggereix que va ser capturada accidentalment per un pesquer i portada de tornada a port”, sosté l'investigador. “No sabem si Thunderbird va ser alliberada viva després de la captura o va morir a conseqüència de la captura accidental”.

Les dades de marcat de tortugues marines de la ICTS SOCIB relleven les seves principals amenaces al mar

Ara, els investigadors treballen per avaluar i reduir les captures accidentals de tortugues i aus marines a Àfrica en el marc d'un projecte finançat per la Fundació MAVA i dirigit per la Universitat de Barcelona, ​​Birdlife International i una coalició de socis a l'Àfrica occidental i a nivell internacional. Com a part d'aquest projecte, els investigadors utilitzen dades de satèl·lit dels moviments dels vaixells i treballen amb socis al Senegal per intentar trobar el vaixell que va atrapar la tortuga, amb l'esperança de trobar més informació sobre el destí de Thunderbird. “Hi ha molta pesca il·legal o no regulada a l'Àfrica occidental, i estem treballant amb socis locals i companyies pesqueres per adaptar els arts i mètodes de pesca per minimitzar la captura accidental de tortugues marines”, explica Ahmed Diamé, de Birdlife International. “Hem d'abordar urgentment aquesta problemàtica per limitar el seu impacte en una àmplia gamma d'espècies i ecosistemes marins, per això, també estem identificant els principals punts calents de captura accidental, com el lloc on es va capturar al Thunderbird”, conclou March.

Font: Universitat d’Exeter.

Més informació