11F: Dones i ciència (oceanografia) a la ICTS SOCIB

Tot i que s'ha recorregut un llarg camí per assolir un món més igualitari, el gènere condiciona la forma en què la societat valora i recompensa els èxits. Per tant, per aconseguir una ciència diversa i inclusiva és important destacar el paper de les dones científiques. Amb aquest objectiu, les investigadores de la ICTS SOCIB expliquen en primera persona la seva feina i donen consells a aquelles joves que vulguin dedicar-se a l'oceanografia, en particular, o a l'estudi de l'oceà, en general. També comparteixen alguns dels reptes als quals s'han enfrontat i els seus referents en aquest àmbit. Els seus testimonis posen de manifest el seu paper en l'àmbit científic, donant visibilitat a la tasca que realitzen en el marc de la nova oceanografia des de la primera i única Infraestructura Cientificotècnica Singular de les Illes Balears.

11F: Mujeres y ciencia (oceanografía) en la ICTS SOCIB

Eva Aguiar, oceanògrafa física de la ICTS SOCIB

  • Què estàs investigant?

Treballo analitzant dades del mar (velocitats de corrent, salinitat, temperatura, etc.) per saber per què es formen i com funcionen els remolins oceànics. Actualment, estudio un remolí oceànic que es forma habitualment cap a finals d'estiu al mar Balear, entre les Illes Balears i la costa catalana.

  • Què li diries a una jove que vulgui treballar en oceanografia?

Forma't bé i aprofita cada oportunitat, també per sortir fora i viatjar. Quan ja t’hagis format, pensa i decideix bé on fer la tesi doctoral. Un cop començada, treballa amb passió, cura, paciència i cap, perquè aquesta és la millor manera de poder confiar en una mateixa quan sorgeixin dubtes i complicacions, que segur que n’hi haurà.

  • Un repte al qual t’has enfrontat...

Enmig de la meva tesi doctoral em vaig quedar sense finançament i els meus directors van decidir deixar la recerca. Vaig començar a treballar en altres coses de ciència i vaig deixar la meva tesi a un costat. Però la tesi és com un cuc que no et deixa dormir i passat un temps vaig decidir reprendre-la. La compaginava amb treball fins a les 15 h i vaig aconseguir acabar-la dedicant-li les tardes al complet. Tot aquest esforç em va ajudar a arribar fins aquí.

  • Un model a seguir...

María del Carmen Domínguez Álvarez o ‘Karmenka’ (1969), doctora en matemàtiques, experta en glaceres, aventurera i exploradora polar, i una excel·lent divulgadora.

Aina García, tecnòloga de la ICTS SOCIB

  • Què estàs investigant?

Treballo desenvolupant plans per protegir les costes enfront del canvi climàtic i analitzant la capacitat de càrrega nàutica, és a dir, la quantitat i el tipus d'embarcacions que pot suportar una àrea sense que es produeixi un impacte negatiu a nivell ambiental.

  • Què li diries a una jove que vulgui treballar en oceanografia?

Aprofita les oportunitats des de petita. Estigues atenta a les beques i els ajuts per estudiar. Viatja i coneix gent. Treballa sempre en equip, però pensant en tu. Ànim!

  • Un repte al qual t’has enfrontat...

Parlar en públic. Quan havia de fer una xerrada, ponència o classe, desitjava patir un accident (lleu) per no haver de fer-la. El vaig superar preparant-les molt, fent-les interactives, buscant recursos motivadors... Ara m'encanta i gaudeixo quan exposo els meus treballs.

  • Un model a seguir...

Bárbara Ondiviela Eizaguirre, una científica tenaç i brillant que s'ha avançat en el coneixement científic en gestió d'ecosistemes litorals.

Emma Reyes, investigadora de la ICTS SOCIB

  • Què estàs investigant?

La meva tasca consisteix en operar el sistema de radars d'alta freqüència de la ICTS SOCIB per mesurar corrents superficials al Canal d'Eivissa, amb l'objectiu de caracteritzar els processos costaners de petita escala i estudiar la seva variabilitat en un dels punts crítics de circulació del mar Mediterrani. La millora en el coneixement dels corrents marins i la seva variabilitat és essencial per a aplicacions de seguretat marítima, qualitat de l'aigua, anàlisi d'esdeveniments extrems, gestió i monitorització costanera, etc.

  • Què li diries a una jove que vulgui treballar en oceanografia?

Segueix fent el que més t'agrada, tindràs la meitat del camí recorregut. Persevera davant les pedres que puguis trobar-te en el camí!

  • Un repte al qual t’has enfrontat...

Els reptes són probablement comuns als de qualsevol persona que es dedica a la carrera científica a Espanya com la falta de finançament i estabilitat, problemes per compatibilitzar la vida laboral i la personal per l'alta dedicació requerida, manca d'adequació de l'oferta formativa al mercat laboral, fuga de cervells, manca d'aposta per la recerca i la innovació com a mitjans per enriquir l'esgotat model productiu espanyol, o els derivats de l'actual model de compensació establert en la ciència basat en “bibliomètriques”, entre altres. A més d'aquells reptes associats a la diversitat, encara per superar.

  • Un model a seguir...

Jimena Quirós (1899-1982), la primera dona espanyola que es va embarcar en una campanya oceanogràfica (1920) i la primera científica contractada a l'Instituto Español de Oceanografía (IEO).

Àngels Fernández, investigadora de la ICTS SOCIB

  • Què estàs investigant?

Estudio com les ones i els corrents canvien la forma de les platges. També analitzo com els canvis en les tempestes i aquells que provoquem els humans a les platges afecten la seva dinàmica i equilibri natural.

  • Què li diries a una jove que vulgui treballar en oceanografia?

Si et fascina, endavant! La ciència és una carrera de fons, amb molts obstacles, però et permetrà treballar en el que realment t' omple.

  • Un repte al qual t’has enfrontat...

El mansplaining, és a dir, quan un home explica alguna cosa a una dona de forma condescendent. Quan em passa, depenent del context, la meva estratègia és: primer, assegurar-me de si es tracta de mansplaining o és una percepció i, després, determinar si val la pena aturar-lo i explica-li què està fent perquè no es torni a repetir.

  • Un model a seguir...

Marcela Brugnach, una de les pioneres en l'estudi de la presa de decisions col·lectives sota incertesa en la gestió de l'aigua. Ha persistit davant de moltes adversitats personals, pel seu origen, gènere i maternitat, i ha aconseguit finalment el reconeixement merescut per la seva trajectòria científica.

Pilar Tugores, investigadora de la ICTS SOCIB

  • Què estàs investigant?

Treballo al projecte europeu PANDORA ("PAradigm for Novel Dynamic Oceanic Resource Assessments"), que contribueix a garantir la sostenibilitat dels recursos marins. La meva feina consisteix en desenvolupar indicadors d'abundància de les poblacions de tonyina que vénen a reproduir-se a les Illes Balears a l'estiu. Això es fa a partir de la distribució i l’abundància de les larves que, tenint en compte les relacions amb el medi ambient, reflecteixen la quantitat d'adults en reproducció a la zona.

  • Què li diries a una jove que vulgui treballar en oceanografia?

Si tens un somni, persegueix-lo amb totes les teves forces. No deixis que res ni ningú t'aturi. Serà dur i hi haurà entrebancs o petites decepcions, però sabràs dins teu que has triat el bon camí.

  • Un repte al qual t’has enfrontat...

La defensa de la meva tesi doctoral, farà uns cinc anys. M'havia posat amb temps més que suficient per preparar la presentació, però els nervis i les ganes de que fos perfecta van fer que a escassos tres dies de la meva defensa no l'hagués pogut assajar sencera ni una sola vegada. El vaig superar gràcies al suport incondicional i els consells de companys/es i amics/gues de treball amb qui tinc la sort de col·laborar avui dia.

  • Un model a seguir...

Siguem nosaltres mateixes referents de futures dones, seguim el nostre camí, seguim els nostres instints i defensem amb passió el que creiem valuós i just.