Traçant prioritats en la investigació de la Tonyina Vermella de l'Atlàntic

  • La ICTS SOCIB i el COB-IEO participen en una nova trobada de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT).

De l'1 al 3 de desembre, investigadors del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i del Centre Oceanogràfic de les Balears - Instituto Español de Oceanografía (COB-IEO) han participat en la Tercera Reunió Interseccions de 2020 del Grup d'Espècies de la Tonyina Vermella, com a membres de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT, per les seves sigles en anglès). Com a part dels seus objectius, aquesta comissió investiga la tonyina vermella de l'Atlàntic (Thunnus thynnus) i se centra en evitar la fi d'aquesta espècie per fenòmens com la sobrepesca.

La ICTS SOCIB i el COB-IEO han participat en aquesta trobada en el marc del Projecte PANDORA, sufragat pel programa de finançament de la recerca i la innovació de la Unió Europea Horizon 2020. L'objectiu d'aquest projecte és crear nous coneixements, a través de la recopilació de les principals indústries, treballs de laboratori i de camp, combinades amb simulacions teòriques; noves xarxes de col·laboració entre la indústria, l'acadèmia i els òrgans assessors; i nous mecanismes com cursos de capacitació i eines de gestió per garantir la seva aplicabilitat, utilitat i impacte.

Durant la reunió de la ICCAT, s'han tractat qüestions com les prioritats del Gran Projecte de la Tonyina Vermella de l’Atlàntic (GBYP) , un dels principals programes científics de la ICCAT, que va sorgir per donar resposta al col·lapse viscut per l'espècie en els primers anys del segle XXI. Aquest projecte, creat el 2008 i finançat un 80% per la Unió Europea, té com a objectiu millorar per aquesta espècie la qualitat de les dades disponibles, el coneixement de la seva biologia i ecologia i els models matemàtics que s'utilitzen per avaluar l'estat de les poblacions. A més, en aquesta trobada s'ha discutit la millora dels models d'assessorament i l'agenda de 2021, entre altres temes.

Saber-ne més