La ICTS SOCIB participa en la presentació del projecte Costes pel Canvi

La ICTS SOCIB participa en la presentació del projecte Costes pel Canvi

El director del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB), Joaquín Tintoré, ha participat avui en la presentació del projecte Costes pel Canvi, com a responsable de l'estudi dels impactes i el risc associat a l’augment del nivell del mar i als esdeveniments marins extrems del projecte. Aquest treball científic pretén ajudar a la planificació de mesures d'adaptació als efectes del canvi climàtic en les zones costaneres de les Illes Balears. A l’acte hi han estat presents el conseller de Transició Energètica i Sector Productius, Juan Pedro Yllanes; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; i Lluís Gómez Pujol, investigador de la Universitat de les Illes Balears (UIB) que participa en l’estudi.

Costes pel Canvi és una iniciativa de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears (GOIB), que busca fomentar el debat social per millorar les zones costaneres de les Illes Balears davant els riscos del canvi climàtic. Aquest projecte sorgeix arran dels primers resultats obtinguts per l’equip liderat per la ICTS SOCIB, que involucra investigadors de la UIB i de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats - IMEDEA (CSIC-UIB), sobre l’exposició, vulnerabilitat i risc d’inundació del litoral associat a les platges arenoses de les Illes Balears, en relació amb els escenaris del Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès). Aquests primers resultats ja es poden consultar al visor de la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB).

El diagnòstic actual i l’informe de riscos, que estarà acabat a finals d’any, preveu ajudar a prioritzar actuacions i desenvolupar polítiques sectorials en relació amb l’adaptació al canvi climàtic de les zones costaneres. Així, els primers resultats obtinguts apunten efectes a mitjana i llarga escala temporal, i són una aproximació regional només per a platges arenoses, ja que per al seu ús a escala local s’haurien de fer estudis específics. Aquests impactes consisteixen, sobretot, en la pèrdua o reculada de les platges i l’exposició d’edificis i/o infraestructures.

El finançament per desenvolupar aquesta iniciativa sorgeix del Pla d'impuls del medi ambient (PIMA) del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (actual Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic).


Més informació